Tłumacz przysięgły - Biuro Tłumaczeń przysięgłych oraz specjalistycznych

Centrum Tłumaczeń Profesjonalnych

305 pkt Zbieraj punkty

  • oprawa: Oprawa miękka
  • wymiary: 142 x 202
  • liczba stron: 64
  • data rozpoczęcia sprzedaży: 2009-03-21
  • PKWiU: ex 22.11
  • ISBN: 978-83-7648-062-6

Biblioteczka Poradnika Domowego 04/2009 SMACZNE OBIADY NA WYJĄTKOWE OKAZJE
Autor: Dorota Próchniewicz
Kategoria: Kulinaria
Autorka proponuje kilkadziesiąt wykwintnych obiadów na wyjątkowe okazje -potrawy z mięs, ryb lub z ich dodatkiem, ale też z dużą ilością warzyw, oryginalnymi przyprawami, dodatkami, jakich nie wykorzystuje się na co dzień. Większość z nich składa się z kilku elementów, starannie dobranych smakowo, kolorystycznie, pod względem konsystencji. Jak w najlepszej restauracji - liczy się nie tylko smak, ale wygląd i kompozycja.
Przygotowanie takiego obiadu to kulinarny popis, który ma być dumą gospodyni i wprawi gości w zachwyt. Potrawy nie są jednak trudne do przygotowania. Niektóre wymagają nieco więcej czasu, przygotowanie innych zajmuje niewiele ponad 30 min.

ELEGANCKIE POTRAWY Z DROBIU
Kurczak z gorgonzolą podany z sałatką i grzankami
Pomarańczowo-zielona sałatka
Grzanki maślane
Roladki drobiowe na paprykowym spodzie
Pulpeciki z indyka w ziołowo-mlecznym sosie
Gulasz piwny z indyka z białym piure
Białe piure do gulaszu
Klopsiki z wątróbką i makaronem tagliatelle
Aromatyczny indyk z ryżem i glazurowaną marchewką
Glazurowana marchewka
Kaczka z szafranem i suszonymi owocami podana z sałatką z rukoli i pomidorów
Sałatka z rukoli i pomidorów
Udka pieczone z fasolą i czosnkiem podawane z razową zapiekanką
Zapiekanka razowa
Cytrusowy indyk w mleczku kokosowym z drożdżowymi bułeczkami
Domowe bułeczki drożdżowe
Kaczka w sosie kawowym z ryżem i sałatką z gruszek
Sałatka z gruszek
Ryż na sypko
ŚWIĄTECZNE DANIA Z WIEPRZOWINY I WOŁOWINY
Bitki wieprzowe „leśne" z kluseczkami
Kluseczki do bitek
Duszone grzyby
Żeberka w śmietanie z surówką z kapusty
Surówka z kapusty
Schab po karaibsku
Szynka pomarańczowa z marchewkowym piure
Marchewkowe piure
Polędwica wołowa z anchois i warzywami
Smażona wieprzowina z pieczarkami i oliwkami
Sos czosnkowy
Kremowy sos pieprzowy
Musaka z kaszanką
Surówka z żurawiną
Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym
Kopytka
Polędwiczki wieprzowe smażone z porem
podane z żółtymi kopytkami
Żółte kopytka
Gulasz z boczkiem i winem pod czapeczką z ciasta francuskiego
Surówka z kapusty
Pilaw z wołowiną
Wieprzowina ananasowa
Sałatka karaibska
Wieprzowina earl grey
Schab z grzybami i orzechami laskowymi z knedlikami
Knedliki
Surówka z cykorii
Surówka z cykorii 2
Karkówka w żurawinach
Pieczone kasztany
Karkówka duszona Gośki
Polędwiczki z miodem
Czerwony kociołek - piekielna moc
Sznycle w cytrynowej marynacie z rokpolem
Minifrytki
Golonka w szampanie
Pieczony seler
WYKWINTNE RYBY
Pieczona ryba z krewetkami
Ryż do ryby
Pstrąg po norwesku z truskawkami
Curry z ryb i owoców morza
Pstrągi z limonką
Duszony sum
Ryba z gruszkami i jabłkami
Grzanki z oscypkiem
Szczupak w koniaku
Sałatka do szczupaka
Pieczywo francuskie
Okoń z imbirem
Bułeczki ze wschodnią nutą
Pstrąg na zielono
Placuszki gryczane
Szaszłyki z łososia
Sos cebulowo-pomarańczowy
Sos pomidorowy z bazylią
Krewetki królewskie z tortem z porów i pietruszki
Orientalny tort z porów i pietruszki
Serowa panga z musem z cukinii
Mus z cukinii
Marynowany łosoś