Tłumacz przysięgły - Biuro Tłumaczeń przysięgłych oraz specjalistycznych

Centrum Tłumaczeń Profesjonalnych

305 pkt Zbieraj punkty

  • oprawa: Oprawa miękka
  • wymiary: 142 x 202
  • liczba stron: 64
  • data rozpoczęcia sprzedaży: 2008-11-12
  • PKWiU: ex 22.11
  • ISBN: 978-83-89325-57-0

Biblioteczka Poradnika Domowego 12/2008 SMAKOWITOŚCI NA ŚWIĘTA I KARNAWAŁ
Autor: Elżbieta Wieteska
Kategoria: Kulinaria
Planowanie przyjęcia to czysta przyjemność, a planowanie Wigilii czy sylwestra to przyjemność największa, bo nie ma innych dni w roku o tak wspaniałym, niepowtarzalnym nastroju. Nastrój jednak nie rodzi się sam, to my musimy go stworzyć. W naszym menu musi się więc znaleźć coś wyjątkowego. Wyjątkowość można osiągnąć na kilka sposobów.
Jeden, ten prostszy, to podanie potraw bardziej luksusowych niż zwykle, drugi to włożenie w ich przygotowanie większego starania, miłości, pracy. Autorka proponuje 70 przepisów do przygotowania na świąteczne dni.

Przystawki i przekąski
Babeczki z ciasta francuskiego
Słone ciastka
Śledzie w śmietanie lub jogurcie
Cielęcina w sosie tuńczykowym
Sałatka z surowych pieczarek
Szynka z melonem
Boczniak w occie
Sałatka z makaronem, pleśniowym serem i salami
Sałatka z tuńczyka z czarnymi oliwkami
Marynowane pieczarki
Plastry cielęciny na liściach sałaty
Sałatka z wołowiną
Krewetki z awokado
Sałatka z kalafiora z rodzynkami
Galaretka z cielęciny
Galareta z sandacza lub pstrąga z migdałami
Bliny z kawiorem
Tatar ze śledzia
Faszerowane pieczarki
Cykoria w boczku
Zupy
Barszcz wigilijny
Zupa krem z borowików
Zupa cebulowa
Zupa cytrynowa
Zupa ziemniaczano-porowa
Grzanki
Dania główne
Bigos
Stek wołowy
Piersi kurczaka z limonką
Kurczak z cytrynami
Makaron z kurkami i boczkiem
Cielęcina w sezamie
Schab z suszonymi śliwkami lub morelami
Zrazy zawijane
Wątróbka z jabłkiem i boczkiem
Smażone polędwiczki cielęce lub wieprzowe
Żeberka w piwie
Kacze piersi
Pstrągi pieczone w folii
Karp w piwie
Roladki cielęce z szałwią i szynką
Filety z soli z sosem cytrynowym
Smakowite dodatki
Karmelizowana cebulka
Małe bułeczki z masłem czosnkowym
Galaretka z żurawiny
Pory w maśle
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Placuszki ziemniaczane w parmezanie
Ziemniaki zapiekane z serem i czosnkiem
Brokuł na parze z migdałami
Cykoria z czerwonym grejpfrutem i mandarynką
Sałata z serem pleśniowym
Jabłka pieczone w całości
Sałata z octem malinowym
Ziemniaki z rozmarynem
Ziemniaki z gorgonzolą i cebulą
Ciasta i ciasteczka
Róże karnawałowe
Pierniczki całuski
Sernik na ciemnym spodzie
Tort makowy na kruchym spodzie
Domowe pączki
Desery
Kompot z suszu
Kluski z makiem
Kutia
Panna cotta
Tiramisu
Flan
Lody waniliowe
Sałatka owocowa
Crčme brĹąlée