Tłumacz przysięgły - Biuro Tłumaczeń przysięgłych oraz specjalistycznych

Centrum Tłumaczeń Profesjonalnych

NAGRODY
Strona główna Punkty Nagrody  
Jak zdobywać punkty?
 
  0
  0
Historia zamówionych nagród »
Kalendarz
Informacje
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o winach lub skorzystać z porady eksperta,
zadaj pytanie naszemu sommelierowi.


Odpowiedź otrzymasz w najbliższym możliwym terminie.
Termin odpowiedzi uzależniony jest od liczby zgłoszeń w danym momencie.


Twoje pytanie:


Podaj adres email, na który chcesz otrzymać odpowiedź::



Wpisz kod z obrazka:





Pytanie:
Jak przygotować dobrego grzańca?

Ekspert:
Zachęcam Państwa do przygotowania grzanego wina - to prosty sposób na umilenie chłodnego, jesiennego wieczoru i zadziwienie bliskich. Drogą eksperymentów z kilkoma prostymi składnikami można opracować efektowny przepis autorski, który stanie się Waszą specjalnością!
Kilka wskazówek:

1. Jako podstawę należy użyć wina czerwonego lub mieszanki czerwonego z białym - polecam wina chilijskie i argentyńskie, których smak jest głęboki, mocno skoncentrowany
2. Wino podgrzewamy jak najkrócej z ulubionymi dodatkami. Nie wolno go zagotować, gdyż ulotni się z niego alkohol!
3. Popularne dodatki aromatyczne to: owoce cytrusowe (ze skórką, krojone w plastry lub szpikowane goździkami) i suszone (np. śliwki, maliny), goździki, imbir, kardamon, cynamon i wanilia w laskach, rodzynki i wiele innych...
4. Do osłodzenia grzanego wina można użyć cukier, miód lub sok owocowy, według smaku!
5. Bardzo leniwi mogą użyć gotowych przypraw do grzanego wina. Do kupienia w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie.


Życzę wielu miłych chwil przy butelce wina - grzanego lub nie! Zachęcam także do dzielenia się ze mną swoimi pomysłami dotyczącymi grzańca!
Pytanie:
Planuję podjąć gości przekąską złożoną z różnych serów i świeżej bagietki. Jakie wina odpowiednio by się z nią komponowały? Czy może Pan podać konkretne przykłady?

Ekspert:
Generalnie sery najlepiej komponują się z mocnymi czerwonymi winami, dlatego z Francji pasują wina z Burgundii (głównie szczep pinot noir) oraz z Doliny Rodanu (gdzie dominują wina ze szczepów syrah i grenache). Z włoskich polecałbym dobre wina z Toskanii w tym np. Chianti Riserva czy Vino Nobile di Montepulciano.
Pytanie:
Słyszałam, że wina i szampany można podawać z owocami, na przykład z truskawkami. Co Pan o tym sądzi? Jeżeli to prawda, jakie wina powinnam dobrać - słodkie, a może półsłodkie?

Ekspert:
Do truskawek najlepszy jest szampan, a równie dobrze pasują z dobrymi winami musującymi (cava czy asti spumante). Dobre również są nie za mocne wina z winogron odmiany chardonnay: np. z RPA.
Pytanie:
Moje pytanie , które to wina słodkie?

Ekspert:
Szanowna Pani, Dziękujemy za złożenie zapytania. W związku z obecnym rozwojem systemu nagród, możliwość wyboru win według kategorii zostanie niedługo uruchomiona. Na chwilę obecną do wyboru ze słodkich win proponujemy: Montes Late Harvest ''''''''06 (sweet), Chile Muscat de Rivesaltes Blanc ''''''''05 Bertrand, Langwedocja Bonterra Muscat ''''''''01 0,375 Fetzer Chateau La Foret 0,5l ''''''''00 Sauternes
Pytanie:
Chciałabym by polecił mi pan jakieś słodkie wino.

Ekspert:
Wszystkie słodkie wina w przedstawionej ofercie są najwyższej jakości - to są wina produkowane naturalnie bez dosładzania. Naprawdę trudno mi którekolwiek wyróżnić!
» Zobacz wszystkie pytania
» Zobacz pełną ofertę win
Pełna lista